De fotograaf

Fotografie heeft me altijd geboeid. Het opkomen van het beeld in de ontwikkelaar: dat vond ik magisch. Mijn eerste camera, een Agfa Clack, maakte 6x9 negatieven: prima geschikt voor contactafdrukken. Want de aanschaf van een vergroter zat er toen echt niet in.
Begin zeventiger jaren kwam er een spiegelreflex en een doka met vergroter.

In de jaren negentig stond mijn fotograferen op een lager pitje. Ik kwam er nauwelijks aan toe. Ook had ik toen niet de ruimte om een doka in te richten.
Tot de opkomst van de digitale fototoestellen rond de eeuwwisseling. Een 3 megapixel compactcamera werd mijn eerste digitaaltje en de PC werd de doka. De ontspanvertraging van deze camera en de behoefte aan een meer instelbare scherptediepte deed mij overstappen op een digitale spiegelreflex. Momenteel werk ik met de Z6-II van Nikon.
Mijn onderwerpen zijn divers. Ik fotografeer landschappen, macro, (informele) portretten, water- en stadsgezichten, urban enz.

Vele jaren was ik lid van Fotogroep FGE (regio Nijmegen), thans van Reflex. Daarnaast geef ik een digitale fotocursus in het Hobbycentrum Nijmegen-Oost.

Jan Kolner